Jair van Drunen: “Veel van onze producten zijn geschikt voor verschillende markten.”

Technologische innovaties, flexibiliteit en ruimte voor eigen inbreng: voor Jair van Drunen (44), tekenaar en werkvoorbereider, redenen om zich bij Euro Manchetten & Compensatoren als een vis in het water te voelen. “Het liefst bedenk ik nieuwe producten, die ik gaandeweg verbeter. Het is mijn taak om te zorgen dat er iets op papier komt, maar de productie moet het maken. Ik sta eigenlijk in dienst van de productie”, zegt Jair.

De gepassioneerd tekenaar en werkvoorbereider beschikt over een creatieve, innovatieve geest. Studeerde mts werktuigbouwkunde en wist verschillende aanvullende staal- en bouwkundige studies succesvol af te ronden. Naast zijn officiële functie vervult de in Kaatsheuvel woonachtige Jair ook tijdelijk de rol van productiebegeleider, een rol die hem vol bewondering doet kijken naar collega’s op de productievloer: “Het stikken van geweven, textiele luchtverdeelslangen is zo’n speciale techniek, dat kan echt niet iedereen. Datzelfde geldt voor hoogfrequent lassen.”

Leergierige, creatieve geest

Jair is inmiddels ruim zeven jaar in dienst bij Euro Manchetten & Compensatoren. Hij zag tal van projecten de revue passeren, elk uniek in hun eigen soort. Eén project is hem in het bijzonder bijgebleven, aangezien het gepaard ging met een razendsnelle persoonlijke ontwikkeling, waar hij tot op de dag van vandaag profijt van heeft: “Het betrof een groot internationaal project voor luchtverdeelslangen met vrij ingewikkelde vormen, broekstukken met vier splitsingen. Ik moest eerst een CAD-softwarepakket, voor het modelleren van 3D-tekeningen en mechanische 3D-tekeningen, eigen maken om überhaupt de slangen te kúnnen tekenen”, vertelt Jair.

Glunderend denkt hij terug aan het project waar zijn leergierige, creatieve geest volledig aan zijn trekken kwam. “De druk lag ook veel hoger dan normaal. Het betrof een klant in Canada en bij een fout zou álles terug verscheept moeten worden naar Nederland. Niet ideaal bij een project van meerdere slangen van 20 meter met een diameter van 1.20 meter. Gelukkig bleek dat niet nodig!”

Bijzondere vraagstukken

Maar ook actuele projecten doen het hart van Jair sneller kloppen. Zo levert Euro Manchetten & Compensatoren luchtverdeelslangen voor pop-up tenten voor coronateststraten van de GGD en ontwikkelt Jair met behulp van een 3D-printer een nozzle, die naadloos aansluit op de eigen productie. Het is de innovatieve geest van het bedrijf, het in huis hebben van bepaalde technieken en de open mindset, waardoor steeds meer mensen het bedrijf weten te vinden voor hulp bij bijzondere vraagstukken.

“Het komt wel eens voor dat we totaal iets anders maken, dan wat we normaal doen. Zo ontwierpen we een speciaal koppelstuk tussen een vrachtwagencabine en een trailer, waardoor het volgens de wetgeving een camper is”, zegt Jair trots. De flexibele opstelling van het bedrijf ziet hij als één van de kernwaardes waar Euro Manchetten & Compensatoren het verschil maakt: “Er zijn maar weinig bedrijven die per stuk kunnen leveren, terwijl een defecte manchet een bedrijf duizenden euro’s per minuut kan kosten. Het gebeurt wel eens dat een klant een taxi stuurt om met spoed een nieuwe, op maat gemaakte manchet op te halen.”

Weeshuis

Je zou het niet zeggen dat het leven van deze vrolijke Kaatsheuvelnaar, getrouwd en vader van een dochtertje, een droevige start kende. Hoewel hij een ‘voorliefde heeft voor stampot met spekjes’, liggen zijn roots in het verre Indonesië. Roots die waarschijnlijk voor altijd een mysterie zullen blijven. “Toen ik een paar maanden oud was, ben ik vanuit een weeshuis geadopteerd. Samen met mijn Nederlandse adoptiemoeder ben ik in 1995 teruggegaan naar Indonesië, maar op de plek van het weeshuis stond inmiddels een kantorencomplex.”

Jair melde zich voor hulp bij de makers van het tv-programma Spoorloos, die na grondige research op een dood spoor terechtkwamen. Een aflevering die gezien de beperkte hoeveelheid aan vergaarde informatie nooit is uitgezonden. Jair: “In de jaren 70 en 80 was er in Indonesië sprake van babyhandel, het zou zomaar kunnen dat ik daar slachtoffer van ben. Mijn adoptiepapieren blijken niet 100 procent juist, vermelde namen zijn niet te traceren. Zo zou ik een Indonesische moeder en Taiwanese vader hebben, maar uit een DNA-test blijkt dat mijn etnische oorsprong niet deels Taiwanees, maar juist Filipijns is. Het is jammer, maar ik heb gelukkig nooit het idee gehad, dat ik iets tekort ben gekomen.”

Nieuwe markten aanboren

Eenzelfde dankbaarheid uit Jair naar Euro Manchetten & Compensatoren, waar hij de nodige tools krijgt aangereikt met betrekking tot technologische innovaties en persoonlijke ontwikkeling. De toekomst van het bedrijf ziet hij rooskleurig tegemoet. “We zullen producten blijven ontwikkelen, groeien in de markt én nieuwe markten aanboren. Veel branches zijn voor Euro Manchetten & Compensatoren nog onbekend terrein, terwijl onze producten juist geschikt zijn voor verschillende markten.”

Neueste Meldungen

Stelle eine Frage