Lizette Grinwis, powergirl op het circuit: “Ik zet mijn helm op en dan krijg ik al die kick.”

Normaal gesproken zou de politie gebeld worden als een tiener in een Ford Fiesta met 180 kilometer per uur voorbijraast, maar Lisette Grinwis doet het als vijftienjarig meisje al op het racecircuit. Reden genoeg voor Euro Manchetten om dit talent toe te juichen en te steunen. “Ik zet mijn helm op en dan krijg ik al die kick.”

“Ik was acht jaar oud toen ik voor het eerst ging karten”, vertelt Lisette. Haar vader nam haar spontaan een keer mee naar de kartbaan. In Lelystad huurden ze een kart en bleef ze de hele dag rijden. “Ik wist toen niet eens dat karten een sport was, maar ik wist wel meteen dat ik dit vaker wilde gaan doen. Van mijn eigen spaargeld heb ik toen mijn eerste kleine kart gekocht.”

Met haar vader, die het met zijn autocross-verleden geweldig vond dat zijn dochter zijn liefde voor racen deelde, en haar opa trainde Lisette elke week op de kartbaan van Lelystad met haar nieuwe kart. Ook in het weekend. “Later had ik daar mijn eerste wedstrijden en ben ik kampioen geworden, zowel zomer- als winterkampioen!”, vertelt Lisette trots. “Mijn toekomstbeeld is altijd de autosport geweest. Dit jaar heb ik mijn eerste stap in die richting gezet en ik weet het nu heel zeker: hierin wil ik echt verder.”

Meiden in de autosport
Op haar uitzonderlijk jonge leeftijd maakt ze namelijk al de stap naar Ford. “Dat vind ik te gek. Er zitten weinig meiden in de autosport, dus mijn moeder en familie moesten er wel aan wennen, maar ze zien dat ik geniet en dan zijn zij ook gelukkig. In Ford rijden twee andere meisjes, maar de race is altijd gemengd. Als meiden racen we gewoon tegen de jongens, want het is heel zeldzaam als een meisje in de autosport gaat.” Lisette is geen ‘meisjes-meisje’, lacht ze. En altijd al een stoere jongedame geweest. Wat geen overbodige luxe is, als je met 180 kilometer per uur over het circuit rijdt.

Examens
Lisette zit in haar examenjaar van vmbo-kader en gaat na de zomer naar het Johan Cruyff College in Amsterdam. Dat is een school specifiek voor topsporters. Ze gaat daar de richting Sport & Business volgen. “Op deze school krijg je de vrijheid om je tijd te besteden aan je sport en dat vind ik heerlijk.” Ook in de techniek zijn vrouwen met een lampje te zoeken, maar Lisette rondt haar vmbo-diploma deze zomer af op motorvoertuigen. “Ik heb namelijk ook leren sleutelen. Stel, er is iets kapot aan mijn auto, dan weet ik dus ook precies wat het is en kan ik het fixen. Ik weet alles over een motor, deze technische kennis vind ik erg fijn en handig.”

Ondanks de vele kilometers ervaring op het circuit, moet ze nog een paar jaar wachten voordat ze de openbare weg op mag en op voor haar rijbewijs. “Mijn moeder is dan wel bang dat ik met 180 kilometer per uur over de snelweg ga rijden”, lacht Lisette. “Dat ga ik echt niet doen, hoor. Het zal wel makkelijker worden om rijlessen te volgen, want ik weet bijvoorbeeld al hoe ik moet schakelen.”

Belang van sponsoring
Dit is nu het tweede jaar dat Euro Manchetten Lisette sponsort. Als verwerker van industriële textiel weet Euro Manchetten als geen ander het belang van brandwerend textiel. Het logo van Euro Manchetten staat ook op Lisette’s brandwerende onderkleding. “Euro Manchetten heeft me ontzettend geholpen, daar ben ik ze super dankbaar voor”, vertelt Lisette blij. “Ik vind het te gek dat ze mijn sponsor willen zijn en we hebben samen een goede klik. Ik wil alles voor hen terugdoen en daar doe ik mijn uiterste best voor.”

Walter van Loon van Euro Manchetten kent de moeder van Lisette al een lange tijd. Hieruit ontstond de succesvolle sponsoring. “Lisette’s moeder is een zakelijk contact van mij; ik wist dat haar dochter aan karten deed en daar erg goed in was. We hebben in het verleden al eens racers gesponsord, want ik vind auto’s en racen erg leuk. Lisette is een dame in de racewereld. Dat verdient voor mij de aandacht, omdat de dames zeker zo goed zijn als de heren. Ook wij van Euro Manchetten maken geen onderscheid tussen mannen en vrouwen, dus Lisette’s talent en doorzettingsvermogen past bij ons als bedrijf. Vanuit die optiek wilden we haar graag een handje helpen en promoten.”

De snelste zijn, altijd. Dat is wat Lisette wil. Ze vertelt: “Ik hoor vaak om me heen van racers dat ze in de Formule 1 terecht willen komen, maar die kans is nu eenmaal klein. Daarom geniet ik al van alles wat ik mag meemaken. De stap naar de autosport op zo’n jonge leeftijd, daar had ik nooit van durven dromen. Ik zet mijn helm op en dan krijg ik al die kick. Het is gewoon genieten als je dat gaspedaal kan intrappen.”

Recent Messages

Ask a question