Mariska Marijnissen: ‘Als je zelfstandig een IKEA kast in elkaar kunt zetten, kun je hier werken’

Technische tekeningen ontrafelen, precisiewerk afleveren en een bewonderenswaardige passie voor priegelwerk op de vierkanten centimeter: Mariska Marijnissen (40) haalt al 22 jaar voldoening uit haar werk als hoogfrequent lasser bij Euro Manchetten & Compensators, waar ze op ambachtelijke wijze kunststoffen samensmelt tot een uniek eindproduct: “Wij maken eigenlijk één grote puzzel. Als alle stukjes passen en het product functioneert zoals het moet, voel ik me trots dat ik weer iets bijzonders heb gemaakt.”

auteur Zamire Willems/ CM Communicatie

 

De loyale en altijd opgewekte Marijnissen stapte als 18-jarige ietwat onzeker en bleu het Kaatsheuvelse bedrijf binnen en ontwikkelde zich de afgelopen decennia tot een zelfverzekerde, creatieve vrouw die van aanpakken weet. Zo stroopte ze binnen Euro Manchetten & Compensatoren haar mouwen op als expeditiemedewerker, machine operator en maakte er een sport van om met zo min mogelijk restafval patronen op doeken te tekenen: een duurzame mindset nog voordat het een wereldwijde norm werd.

 

Priegelwerk

Om te voorkomen dat haar dagelijkse werkzaamheden saai worden, wil de leergierige Marijnissen constant uitgedaagd worden. “Ik hou erg van priegelwerk en bezig zijn met lastig te maken producten, waarvan de meeste mensen zeggen: dat lukt mij niet! Daar haal ik dan echt voldoening uit, omdat het mij meestal wél lukt”, glundert de hoogfrequent lasser trots. Ze laat het haar collega’s in de tekenkamer dan ook zonder enige aarzeling weten, als een uitgetekend patroon anders, makkelijker of beter kan. Zij is tenslotte degene, die met een 400 graden hete lasbout in de weer moet om twee kunststof materialen aan elkaar te lassen. “Ik heb best veel aparte dingen gemaakt, zoals balgen voor melkpoeder. Door het vele handwerk, met heel veel tussenringen, was dat erg lastig om te maken”, zegt Marijnissen trots en dankbaar, dat ze ook deze puzzelstukken passend én functionerend kreeg.

 

Familiegevoel

De afgelopen 22 jaar zag ze het bedrijf groeien als kool. Er ontkiemde een soort van warm familiegevoel, omdat veel medewerkers net als Marijnissen het bedrijf jarenlang trouw bleven. Over wat de kracht van Euro Manchetten & Compensatoren is, hoeft ze dan ook niet lang na te denken: “Ik hou van stabiliteit, switch niet zo snel. Maar het voelt hier ook goed, de juiste mensen zitten hier op de juiste plek. Het bedrijf is niet voor niets uit zijn jasje aan het groeien. Vroeger had je zeeën van ruimte, nu staat alles vol.”

 

Inzicht, inzet en veel geduld

Dat Euro Manchetten & Compensatoren op zoek is naar nieuwe, leergierige en flexibel ingestelde medewerkers, mag dan ook geen verrassing zijn. Waar ze aan moeten voldoen? Marijnissen: “Technisch inzicht, inzet en heel veel geduld! Je moet namelijk heel goed een tekening kunnen lezen, veel materiaalsoorten en codes leren en ook écht iets willen leren. Als je zelfstandig een IKEA-kast in elkaar kunt zetten, kun je hier werken. Vrouwen dus ook.”

Of de goedlachse Brabantse nog een tip heeft voor toekomstige collega’s? “Bij twijfel altijd vragen, anders gooi je goed materiaal weg en dat is zonde! Het is leuk, ambachtelijk en uniek werk én je krijgt er ook nog eens heel veel leuke collega’s bij.”

 

Recent Messages

Ask a question