Marja Dekkers: “Geen dag is hetzelfde, dat maakt het zo leuk!”

Toen Marja Dekkers (57) bijna 25 jaar geleden Euro Manchetten & Compensators binnenliep, had ze nooit durven dromen een gepassioneerde liefde te ontwikkelen voor het uitsnijden van sjablonen. Gedreven als ze is, maakte de productiemedewerker op ambachtelijke wijze het uiterst secure millimeterwerk op de snijafdeling eigen en leerde alles over de gebruikte materialen. “Als je het verkeerde materiaal kiest en begint met snijden, kunnen de kosten erg hoog oplopen”, zegt Dekkers.
auteur Zamire Willems / CM Communicatie

 

Het duurde naar eigen zeggen ruim twee jaar voor ze alles onder de knie kreeg, maar nu benoemt ze feilloos de voor- en nadelen van alle door Euro Manchetten & Compensatoren gebruikte materialen. Zo is bijvoorbeeld de vlamvertragende stof trevira geschikt voor het maken van luchtverdeelslangen, is polyurethaan uitermate geschikt voor gebruik als flexibele verbinding in de levensmiddelenindustrie en is de voedingsindustrie het meest gebaat bij producten gemaakt van het schimmel-, bacterie- en brandwerende bisonyl. Dat is een geweven doek met een PVC coating, perfect om manchetten van te maken.

 

Mechanisering

“Toen ik hier net begon, was alles nog puur, ambachtelijk handwerk. We tekenden manchetten zelf uit, knipten sjablonen met de hand en legden die op een doek. We maakten zo’n vier manchetten op een dag. Nu gebeurt bijna alles machinaal en produceren we ruim 150 manchetten per dag”, aldus Dekkers. Door de ambachtelijke opleiding heeft de gedreven productiemedewerker meer herkenning en feeling gekregen voor materialen, al is ze dankbaar voor de mechanisering binnen het bedrijf: “Een machine is preciezer en bevordert de kwaliteit van het product. Het liefst werk ik met de lasermachine, daar krijg je meteen een heel mooi product uit. De laser is snel, brand mooi af en je krijgt geen rafeltjes.” Restanten stof gebruikt de creatieveling vervolgens weer om zogeheten handsnij-opdrachten vorm te geven, doorgaans te kleine producten om machinaal te verwerken.

 

Ruimte voor inbreng

De vrolijk gestemde Dekkers gaat gepassioneerd alle machines langs en legt haarfijn de voordelen uit van onder meer de topspin (snijdt mooie, rechte lijnen) en de vector (snijdt zware materialen). Het maatwerk, waar Euro Manchetten & Compensatoren bekend om staat, zorgt er nog steeds voor dat haar functie als productiemedewerker allesbehalve productiewerk is. Bovendien waardeert ze dat ook haar ideeën serieus gehoord worden en dat er ruimte is voor inbreng: “Ze geven me het gevoel, dat ik een technisch medewerker ben, geen productiekracht. Het is echt ontzettend leuk werk wat ik doe, het is een beetje mijn kindje geworden. Geen dag is hetzelfde, dat maakt het zo leuk!”

 

Saamhorigheid

Hoewel ze de afgelopen jaren regelmatig bijsprong op andere afdelingen, blijft de snijafdeling ‘haar kindje’ en zet de parttime werkende Dekkers regelmatig de schouders eronder om haar collega’s te ontzorgen. “Ik streef naar perfectie, rond alles het liefst zelf af. Ik werk ook vooruit, zodat andere afdelingen ook de tijd krijgen om dingen netjes af te ronden”, legt Dekkers uit. Ze gaat hierin zelfs zo ver, dat ze de uitgesneden doeken alvast vouwt, zodat de stikafdeling meteen aan het werk kan. “We hebben gewoon een heel mooi, gezellig team met een groot saamhorigheidsgevoel. Iets voor elkaar over hebben, hoort daar ook bij.”

 
 

Warm bad

Het staat buiten kijf dat de aanhoudende bedrijfsgroei van Euro Manchetten & Compensatoren ook zorgt voor nieuwe vacatures. Volgens Dekkers komen nieuwe medewerkers in een warm bad terecht, dat voelt als thuiskomen. Of ze nog een goede tip heeft voor toekomstige collega’s? “Je moet wel van aanpakken weten, niet de kantjes eraf lopen. Dat zit er bij mij niet in, dus dat verwacht ik ook van een ander.”

Recent Messages

Ask a question