Stoffiltratie

Een speciale categorie binnen de filtratie is stoffiltratie en deze vorm van filtreren heeft in de laatste jaren veel ontwikkelingen doorgemaakt. Van de verfindustrie tot de voedingsmiddelenindustrie en de automobielindustrie; waar vroeger duurdere filtratiesystemen vereist waren, is een filterzak tegenwoordig kostenbesparend en eenvoudig in het gebruik. Euro Manchetten & Compensatoren maakt filterzakken, -slangen en -enveloppen voor iedere industrie en elke toepassing in ons eigen atelier op maat.

Door op de hoogte te blijven van de nieuwste materialen en ontwikkelingen op het gebied van productietechnieken, kunnen wij voor een breed scala aan mogelijkheden zorgen met betrekking tot stoffiltratie.

Materiaalkwaliteiten voor effectieve stoffiltratie

Om te filteren kunnen verschillende materiaalkwaliteiten worden toegepast. De basisweefsels bestaan uit: Polyester, Polypropyleen, Nomex, Rayton, P48, Acryl, Glasweefsel, PTFE en Aramide. De verschillende soorten weefsel voor filtratie van stof kunnen antistatisch geleverd worden. Daarnaast zijn er diverse coatings en behandelingen:

 • Tefloncoating
 • PTFE-laminaat
 • Water- en olieafstotende coating
 • Vlamvertragende coating
 • Antistatische coating
 • Hydrolysecoating
 • Antikleefbehandeling

Behandelingen voor het verbeteren van een stoffilter zoals een filterzak

Om de filtratie van uw filterzak of stoffilter te verbeteren, kunnen de materialen verschillende behandelingen ondergaan:

 • Kalanderen: met behulp van warme walsen wordt het materiaal aan een of beide zijden verwarmd en aangedrukt. Dit beïnvloedt de oppervlakte waardoor de luchtdoorlatendheid afneemt en zorgt voor een betere stoffiltratie.
 • Coaten: het naaldvilt kan worden voorzien van een coating van bijvoorbeeld Polyurethaan.
 • Lamineren: naaldvilt met een PTFE-membraam dat zorgt voor een zeer fijne filtratie en een goede reiniging van het filteroppervlak.
 • Nanotechnologie: een behandeling waardoor het filtermateriaal zelfreinigende eigenschappen krijgt. De levensduur wordt hierdoor eveneens verlengd.

Speciale uitvoeringen voor stoffiltratie

Als uw filterzak of ander type stoffilter aan specifieke eisen moet voldoen, is dat ook mogelijk. Euro Manchetten & Compensatoren levert namelijk maatwerk. U kunt onder andere de volgende speciale uitvoeringen aanvragen:

 • P.-filtermateriaal met speciale behandeling voor voedingsmiddelentoepassingen. Hierbij wordt ook een FDA-EC 1935 certificering met een declaratie van conformiteit afgegeven.
 • Hoogtemperatuurbestendige filters, voornamelijk polyamide P84 of PTFE-weefsel met PTFE-naaldvilt of PTFE-laminaat.

Certificeringen van onze filterzak

Ons stoffilter heeft antistatische eigenschappen. Door het mee-weven van een rvs-draad in het basisweefsel wordt opbouw van statische elektriciteit voorkomen. Het materiaal wordt getest volgens bijvoorbeeld de Dekra waarbij een conformiteitsverklaring afgegeven wordt.

Filtratiegraad van uw stoffilter

Voor filtratie wordt de IFA-norm gehanteerd. Deze norm helpt om de noodzakelijke filtratiegraad in onder andere arbeidsomstandigheden vast te stellen. Emissie-eisen van overheden geven eveneens een filtratiegraad aan die binnen deze norm leidt naar het geschikte filtermateriaal. Binnen Euro Manchetten & Compensatoren hebben wij verschillende filtermaterialen op voorraad die aan de IFA-normen voor filtratie voldoen. Rapportages hiervan zijn altijd opvraagbaar.

Stoffiltratie voor bedrijven die met voedingsmiddelen werken

Voor het verkrijgen van een conformiteitsverklaring voor gebruik in voedingsmiddelen dient er voldaan te worden aan EC 1935/2004, EC 10/2011 en EC 2023/2006. Aanvullend hierop dienen migratietest gedaan te worden. Euro Manchetten & Compensatoren heeft enkele kwaliteiten die aan deze eisen voldoen en voorzien zijn van de certificeringen. De rapportage hiervan kan uiteraard altijd bij ons opgevraagd worden.

Neem contact op voor deskundig advies

Weet u niet welk type stoffilter of filterzak geschikt is voor uw bedrijf? Of heeft u een andere oplossing nodig, zoals producten voor verdringingsventilatie of een luchtverdeelslang? Neem dan gerust contact met ons op. Op basis van onze jarenlange ervaring met luchttechniek, geven wij u graag deskundig en persoonlijk advies. Stuur ons een bericht via ons online contactformulier of bel naar 0416 – 28 62 40. Ook wanneer u een offerte wilt aanvragen kan dit via deze kanalen.

Stel een vraag

Heeft u een vraag over onze producten? Vul dan het onderstaande contactformulier in, een van onze specialisten zal zo spoedig mogelijk reageren op uw vraag. Heeft u liever direct hulp? Bel dan +31 (0)416 286 240.

Bekijk alle categorieën

Bekijk in het onderstaande overzicht alle verschillende productcategorieën van Euro Manchetten. Naast de getoonde producten bieden wij diverse mogelijkheden voor maatwerkoplossingen.

TOONAANGEVEND PRODUCENT

Meer dan 30 jaar actief op het gebied van flexibele verbindingen en luchttechniek en internationaal actief als toonaangevende producent.

UNIEKE TECHNIEKEN

Beschikking over een aantal unieke (snij)technieken, waarbij wij de enige in Nederland zijn die deze technieken succesvol kunnen uitvoeren.

UITERMATE FLEXIBEL

Uitermate flexibel: wij bieden zowel voor specifiek maatwerk als voor eventuele last minute spoedwerkzaamheden gepaste oplossingen.